Crowdlending, crowdfunding og en række andre begreber er begyndt at vinde indpas i Danmark, og det kan være udfordrende at få en klar forståelse af, hvad der egentlig gemmer sig bag disse termer, samt hvad de kan bruges til.

Lånebaseret crowdfunding, også kendt som crowdlending, er en af de spændende muligheder inden for denne finansielle verden. Her har du chancen for at investere i vækstorienterede virksomheder og ejendomsprojekter rundt omkring i verden. Gennem crowdlending kan du udvide din investeringsportefølje samtidig med, at du støtter andre med deres byggeprojekter eller virksomhedsideer.

Men crowdlending er ikke kun for investorer – er du en virksomhed eller ejendomsudvikler, der mangler finansiering, så er denne metode også den rette for dig. Her har du mulighed for at søge finansiering og få din virksomhed eller dit projekt præsenteret på crowdfunding-platforme, hvor midlerne skaffes gennem crowdlending.

Hvad er crowdlending og crowdfunding?

Mange forbinder crowdlending med crowdfunding og dette er fuldstændigt korrekt at gøre. Crowdlending er nemlig en gren af crowdfunding og basere sig på lån.

Crowdlending handler om at flere individer går sammen om at finansiere en virksomhed eller et projekt med henblik på tilbagebetaling af det investerede beløb inklusiv en rente, dermed tjener den som investerer i projektet eller virksomhed penge og virksomheden/projektet får finansieret deres projekt.

Crowdfunding, crowdlending og de mange andre underkategorier er nye typer for fundraising som har eksisteret i rigtigt mange år og som kan foregå på mange forskellige måder. Det handler om at rejse midler (finansiering) og der er enten én eller flere involveret. Da man begyndte at se tendenser til at flere individuelle kunne gå sammen om at støtte et projekt eller en virksomhed så blev crowdfunding og de mange underkategorier skabt og det har uden tvivl skabt mere vækst og flere investeringsmuligheder for privatpersoner, for mig så er crowdlending og de mange crowdfundingmetoder bestemt noget som hjælper alle i hele verdenen, da det er med til at skabe vækst.

Hvad er crowdfunding?

Crowdfunding kan deles op i fire forskellige kategorier og én af dem er det vi i dag kalder crowdlending eller lånebaseret crowdfunding. Du kan se de fire forskellige crowdfundingsmetoder herunder:

  • Reward-baseret crowdfunding
  • Låne-baseret crowdfunding (crowdlending)
  • Investerings-baseret crowdfunding
  • Donations-baseret crowdfunding

Crowdfunding (også kendt som netværksfinansiering på dansk) er en måde, hvorpå man kan rejse penge til et projekt ved at indsamle både store og små bidrag fra en større gruppe bidragydere typisk via en crowdfunding-platform på internettet. Man kan rejse penge til vidt forskellige projekter som film, plader, bøger, computerspil [1], kapital til iværksættervirksomheder eller samfundsnyttige projekter.

Crowdfunding – Wikipedia.org

Hvad er crowdlending?

Crowdlending er en type crowdfunding, bedre betegnet som lånebaseret crowdfunding og er én af de fire forskellige crowdfundingsmetoder som findes.

Med crowdlending kan virksomheder låne penge igennem en platform, som eksempelvis Kameo og få finansiering til det de har behov for, ved at blive støttet af flere individuelle personer, fremfor én enkelt investor eller en virksomhed, som har været den mere traditionelle metode at søge finansiering på foruden banklån til virksomheder.

Peer-to-peer-udlån, også forkortet som P2P-udlån, er praksis med at låne penge til enkeltpersoner eller virksomheder gennem onlinetjenester, der matcher långivere med låntagere.

Peer-to-peer lending – Wikipedia.org

Det er ikke altid muligt for virksomheder og ejendomsudviklere at få finansiering igennem banken eller enkelte virksomheder og/eller investorer og det er her crowdlending kommer ind i billedet. Som crowdfunding, så er crowdlending en fantastisk måde at få finansiering på hvor alle har noget at vinde.

Hvorfor investere i lånebaseret crowdfunding?

Der er mange grunde til at det kan være en god idé at investere i crowdlending, den lånebaserede crowdfundingsmetode, men for at nævne de mest gældende, så kan man nævne ting som:

  • Sikker investering
  • Høj afkastning
  • Risikospredning

Sikker investering

Alle investeringer, både på Kameo og på andre platforme som eksempelvis eToro, har en risiko involveret og det er derfor man kalder det en investering og ikke en penge for øgning. Hvis der var 100% sikkerhed i en investering, da ville det være en pengemaskine eller blot en penge for øgning da du er sikret at det du invester vil stige, hvilket langt fra er realiteten.

Men med det sagt, så laver Kameo en grundig kreditvurdering af alle projekter og virksomheder som findes på deres platform og dermed er sandsynligheden for at virksomheden eller projektet og dermed din investering går i vasken en del lavere end hos mange andre investeringsmetoder som du finder online.

Høj afkastning

Ud fra hvad risikoen er, taget udgangspunkt i afkastningen på tidligere crowdlendingprojekter på investeringsplatformen Kameo, så er afkastningen ganske høj til sammenligning og det er derfor en lukrativ investeringsmetode som samtidig indeholder en vis sikkerhed baseret på tidligere investeringsmuligheder på platformen. Selvom 5-15% ikke kan lyde af meget, så er det faktisk ganske højt når man sammenligner risikoen og tidligere projekter. Men som så mange gange sagt, så er der ingen garanti og enhver investering hos både Kameo og andre investeringsplatforme kan gå tabt.

Risikospredning

En af de meste almene og velkendte ordsprog og råd indenfor investering er, aldrig læg alle dine æg i samme kurv – Med dette menes, aldrig invester alle din penge i én ting eller ét sted. Hvis du eksempelvis har investere i både aktier og kryptovaluta, så kan du formindske din risiko ved at investere i crowdlending, da det er usandsynligt at både dine aktier, kryptovalutaer og investeringer i crowdlending vil gå tabt og på denne måde spreder du dine æg, altså dine investering i forskellige ting.

Hvad er crowdfunding?

Crowdfunding er en måde at indsamle midler og finansiere projekter og virksomheder på, ved hjælp af et større antal mennesker som bidrager med et mindre beløb, i modsætning til den traditionelle metode hvor én investor eller virksomhed går ind og finansiere projektet ene og alene, heraf navnet ”crowd” som betyder gruppe på dansk og ”funding” som betyder finansiering – Crowdfunding.

Hvad er crowdlending?

Crowdlending er et begreb og en finansieringsmetode som har udviklet sig fra crowdfunding og er en gren af crowdfunding. Crowdlending er med andre ord lånebaseret crowdfunding, hvor en virksomhed, projektudvikler eller lignende som søger midler, kan låne dem af en gruppe/flere mennesker, fremfor en bank eller investor.

Hvordan investere man i crowdlending?

Den enkleste og efter min mening bedste måde at investere i crowdlending på er igennem investeringsplatformen Kameo – Her kan du gratis oprette en investeringskonto og komme i gang med investering i crowdlending i form af virksomhedslån og ejendomsudviklingsprojekter.