Innholdsfortegnelse

Som selvstændig kan du vælge en billig a-kasse er for alle, men hvorfor vælge a-kasse som selvstændig? Og er der en a-kasse for selvstændige? Og hvilke fordele kan selvstændige få gennem en a-kasse til selvstændige? Vi går i dybden her i artiklen, hvor vi kommer omkring følgende vilkår for a-kasse for selvstændige:

 • Hvorfor vælge a-kasse som selvstændig?
 • Ingen fagforening for selvstændige
  • Hvad er en faglig organisation?
  • Fordele som medlem af Virksom
  • 7 grunde til at vælge Virksom som selvstændig
 • Hvorfor nogle ikke anbefaler a-kasse
  • A-kasse efter Corona-krisen
 • Hvilken a-kasse skal jeg vælge?
  • Gratis a-kasse for selvstændige
 • Start din virksomhed på dagpenge
 • Opsummering

Ingen fagforening for selvstændige

Der findes ikke nogen fagforening for selvstændige. Det betyder at du godt kan få en a-kasse, men ikke en a-kasse med fagforening. Fagforeninger tilbyder altså ikke hjælp, når man sin driver egen virksomhed. Men der findes heldigvis noget andet, som har tilbudt noget lignende til selvstændige erhvervsdrivende. Her skal du i stedet kigge efter en faglig organisation.

Hvad er en faglig organisation?

En faglig organisation er ikke at sammenligne med en fagforening. Du kan nemlig ikke være medlem af en fagforening i Danmark, så længe du er selvstændig. I stedet har firmaet Virksom, oprettet en Faglig Organisation. Virksom er kun selvstændige erhvervsdrivende. Den faglige organisation Virksom er en del af Ledernes Hovedorganisation, som også driver fagforeningerne Lederne og Pro.

Melder du dig ind i de bedste inden for iværksætteri og selvstændige, som mange mener Virksom er, kan du forvente en rigtig god støtte til dit eventyr. Deres forretningsmodel er skabt til at alle selvstændige kan være med på prisen, som starter helt ned fra 199,- med betaling i måneden.

Fordele som medlem af Virksom:

 • Svar fra vores jurister indenfor ét døgn

Vores jurister sidder klar til at hjælpe dig med dine juridiske udfordringer alle hverdage. Du får desuden online adgang til skabeloner til dine juridiske dokumenter, og vi garanterer, at vi vender tilbage på din forespørgsel inden for 24 timer.

 • Gratis inkasso-service

Vi hjælper dig, hvis dine kunder ikke betaler til tiden. I samarbejde med Bech-Bruun hjælper vi med dine inkassosager. Vi sender gratis et rykkerbrev til kunder, der ikke har betalt, og vi giver rabat, hvis sagen ender i retten.

 • En sparringspartner i hverdagen

Som medlem af vores faglige organisation får du en professionel sparringspartner med ekspertviden for selvstændige. Vores eksperter er klar til at sparre med dig om alt fra personalejuridiske henvendelser til spørgsmål om forretningsidéer.

7 grunde til at vælge Virksom som selvstændig

Derudover kan du vælge at blande din a-kasse fra Virksom med deres Organisation, som er en anden term for en slags fagforening. Du skal huske og have in mente, at netop Virksom udelukkende har startet en Faglig Organisation, for at komme de selvstændige til hjælp. Det er vigtigt at støtte op om mindre erhvervsdrivende, der knokler dagen lang for deres drøm.

Derfor får du også som medlem af begge deres to ydelser, der er skræddersyet til dig som selvstændig, følgende gratis tilbud ved medlemskab:

 1. Juridisk hjælp
 2. Sparring til dig og din virksomhed
 3. Mulighed for fordelagtige forsikringer
 4. Gratis inkasso-service
 5. Mulighed for attraktiv pensionsordning
 6. Dagpenge
 7. Mulighed for indtægtssikring

Kilde: https://www.virksom.dk/medlemsfordele/faglig-organisation

Priser indhentet fra primo 2022.

 Hvorfor nogle ikke anbefaler a-kasse

Der er desværre mange, som deler en holdning om at a-kasse er for dem, der forventer en fyring eller at gå konkurs med deres virksomhed. Især som selvstændig, bliver man ofte mødt af kritik fra ansatte. Men hvis man som selvstændig tegner en a-kasse, så er det fordi man ikke er selvsikker nok eller tror nok på sin virksomhed eller idé og dette er simpelthen helt forkert.

På samme måde med forsikringer, så tegner man en a-kasse, som en økonomisk forsikring. Den giver også selvstændige muligheden for dagpenge da man ærligt talt ikke kan spå fremtiden længere.

Derfor må du ikke afslå muligheden for et billigt, økonomisk sikkerhedsnet. Især hvis det blot er fordi andre siger til dig, at du ikke burde tegne a-kasse som selvstændig. Det betyder nemlig ikke noget, hvorvidt du selv føler dig sikker i dit job, eller ej. Verdenskriser rammer alle!

A-kasse efter Corona-krisen

Det kan vi i høj grad lære af både Corona-krisen og krigen i Ukraine er jo et virkeligt godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at sikre sig selv økonomisk. Hvad end det er gennem en a-kasse, faglig organisation eller på andre måder.

Men alle i arbejde, bør frygte flere Force Majeure kriser i fremtiden, som kan betyde at din virksomhed og økonomi, slet ikke er stærk nok til at kunne overleve nedgangen og manglende indtægt. Måske kan varer ikke importeres og eksporteres, firmaer fyrer deres ansatte eller lukker afdelinger og priserne stiger til nye højder for forbrugerne og virksomhederne. Konkurser og bankerot sker selv for store virksomheder og banker – så det sker naturligvis også for selvstændige i de værste tilfælde.

Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Det kan være svært at finde den rette a-kasse, og specielt som selvstændig, er markedet minimalt. Dette kan gøre det svært at finde og vælge den rette a-kasse, for selvom de fleste a-kasser er ”for alle” – så er iværksætteri og virksomhedsejere, ikke deres spidskompetence. Nogle kan finde på at afvise dig af forskellige årsager.

Det bedste du kan gøre som selvstændig, for at sikre økonomien er, hvis du også søger nogen som kan hjælpe dig med din virksomhed. Derfor vælger de fleste selvstændige en a-kasse med faglig organisation, som specifikt går efter at hjælpe selvstændige.

Gratis a-kasse for selvstændige

Der findes i øjeblikket ikke nogen gratis a-kasse for selvstændige. Derimod findes der heldigvis en gratis a-kasse for studerende med egen virksomhed ved siden af studiet. Så er du også én af de mange iværksættere, der starter tidligt sideløbende med studiet, skal du udnytte den gratis a-kasse for studerende.

Vi kan også anbefale dig at melde dig ind i en gratis a-kasse for studerende, hvis du blot drømmer om at være selvstændig erhvervsdrivende sideløbende studiet, og ikke er kommet i gang endnu. Så kan du også deltage i et gratis kursus fra a-kassen, der afvikles flere gange om måneden, så de kan hjælpe dig til at udvikle din kompetencer og nå dine mål.

Når du så allerede er tidligt ude med din iværksætterdrøm, så kan du stadig med fordel tilmelde dig en gratis a-kasse, på lige fod med alle andre studerende. Dog skal du huske, at du kun får gratis a-kasse så længe du studerer, og der er også en række andre krav og betingelser for a-kasse. Du kan læse mere om gratis a-kasse i detaljer her.

Start din virksomhed på dagpenge

I et tidligere indlæg, som vi har skrevet om her, har Startup Central skrevet om emnet “Hvordan du kan starte virksomhed og være på dagpenge“. Her kan du finde endnu en klar fordel, ved at have meldt sig ind i en god a-kasse.

Hvis du eksempelvis den dag i dag er lønmodtager, men mister dit arbejde, kan det gå mindst to veje. Enten har du tegnet en a-kasse eller så har du ikke. Er du så heldig at kunne modtage dagpenge, kan du også vælge mindst to veje; find et andet arbejde eller start din egen virksomhed.

Er du på dagpenge, kan du altså hellere end gerne få lov til at starte din egen virksomhed sideløbende. Ring altid til din a-kasse eller faglige organisation og spørg dem til råds.

Konklusion

Efter en længere forklaring på emnet “Hvorfor vælge a-kasse som selvstændig?”, er vi kommet omkring forskellige emner angående spørgsmålet om a-kasse som selvstændig eller ej. Svaret er kort sagt, at ja, du bør vælge at investere i en billig a-kasse. Kriser rammer alle, også selvstændige.

Vi har også fortalt lidt om Virksom, der er den nye og billigste a-kasse på markedet for selvstændige og iværksættere. Men de tilbyder desuden det, ingen andre a-kasser tør tilbyde; en ny form for fagforening til selvstændige, kaldet en Faglig Organisation. De er medlem af en hel anden Hovedorganisation end både de røde og gule a-kasser, der som bekendt, ikke optager selvstændige i deres fagforeninger.

Hos Virksom kan du få a-kasse og faglig organisation i samme pakke, til en billig pris for en billig a-kasse + mange flere fordele til dig som solo CEO. Er du i stedet på udkig en mere specifik a-kasse, kan du sammenligne Virksom med andre billige a-kasser her.